Salesperience

Succesvol Sales Management

Essentiële tips voor sales managers

We horen veel verhalen over slechte sales managers; dingen die beter kunnen, doelen die niet behaald worden en ze zouden te veel druk op hun team leggen. Maar eigenlijk horen we te weinig over goede sales managers. De personen die hun team naar succes begeleiden. Daarom delen wij graag tips om een goede sales manager te worden:

In 7 stappen een betere sales manager

1. Neem de juiste mensen aan in je sales team.

Als sales managers nieuwe mensen aannemen, nemen ze deze taak uiterst serieus. Niet ‘verkoop me deze pen’ verhalen, maar een uitgebreid proces om de beste en geschikte kandidaten te vinden voor hun sales team. Je kunt daarom je team vragen naar verwijzingen, het kan zijn dat zij de juiste persoon voor de baan kennen. Ook is het belangrijk om tijdens een sollicitatiegesprek er op te letten hoe de kandidaat aan jou verkoopt. Dit zal de standaard zijn wat je van hen kan verwachten hoe zij verkopen aan je klanten. 

2. Kom achter ieders echte motivatie 

Geld is niet voor iedereen een motivatie om in de sales te werken. Neem de tijd om in gesprek met je werknemers te gaan en er achter te komen waar zij voor werken of waarom. Wat motiveert hen nu echt? Vraag daarna wat jij voor hen kan doen om dit doel te bereiken. Houd er rekening mee dat dit constant verandert wanneer doelen zijn behaald. Blijf dus controleren wat hen motiveert.

3. Zorg ervoor dat zij JOUW verwachtingen begrijpen 

Zijn de verwachtingen die sales manager heeft altijd duidelijk voor jou en je team? 

Deze vraag stelden wij vorige week aan jullie en daaruit bleek dat 40% niet weet wat de verwachtingen van de sales manager zijn. Tijd om hier verandering in te brengen en daarom geven we je graag een fijne tip om een betere sales manager te worden.

Als sales manager is het cruciaal dat jouw team precies weet wat jij van ze verwacht. Dit gaat verder dan KPI’s, het gaat er ook om wat je team moet doen op het gebied van CRM, wat ze moeten doen voor prospects, pitches of het sluiten van een deal. Het team zou precies moeten weten wat van hen wordt verwacht en natuurlijk, waarom dat wordt verwacht, om zich op de juiste manier te focussen. 

4. Ga op zoek naar technologie wat jouw team ook ECHT gebruikt

Er zijn veel sales teams die gebruik maken van technologie die niet gemakkelijk te gebruiken is of juist niet geschikt is voor hen. Het gebruiken van het juiste CRM systeem is essentieel voor een effectief sales team. 

5. Laat iedere persoon van het team zich gewaardeerd voelen

“Een persoon die zich gewaardeerd voelt, wil altijd meer doen dan wordt verwacht”.

Helaas voelen veel sales werknemers zich nog niet genoeg gewaardeerd bij de organisatie waarvoor zij werken of door de sales manager. Het draait natuurlijk veel om het halen van targets, cijfers en dat soms onder druk.

Tips:

  • Stel je medewerkers op prijs door middel van het versturen van interne mails en andere vormen van communicatie. Doe dit extern door bijvoorbeeld platforms zoals LinkedIn.
  • Geef hen af en toe een gepersonaliseerd cadeautje om te laten zien hoeveel je ze waardeert. 
  • Vertel hen hoeveel je ze waardeert als onderdeel van je team. 

6. Neem het voortouw

Als je echt de beste sales manager wilt worden die je kan zijn, kom je achter je  bureau vandaan en laat je je team zien dat jij het voortouw neemt en aan de frontlinie staat. Dit betekent dat je sales calls met hen maakt en samen verkoopmails opstelt. 

7. Voorzie je team constant van de beste training

Als jij en je team de beste willen zijn, moet jij ze constant blijven ondersteunen om de beste te zijn. Dit houdt in dat je consistent sales training moet blijven volgen. Het belangrijkste aspect is om dit zo efficiënt mogelijk te doen, geen enkel team zit er op te wachten om uren te spenderen in een saaie, niet relevante training. Jij wilt natuurlijk niks liever dan de juiste training verzorgen op de juiste manier voor de juiste personen. 

Praat daarom eerst met je team, wat zouden zij graag willen leren? Neem daarna een kijkje in je data en bepaal waar zij training in nodig hebben. Ga dan op onderzoek uit wie de juiste training kan verzorgen die het beste bij jou past. 

Persoonlijke coaching

In het begin van je carrière is het wel zo prettig om af en toe te klankborden met een mentor. Salesperience geeft je deze ondersteuning. Iemand bij wie je terecht kan voor advies en vragen om jouw talent ten volle te laten bloeien. Iemand die je uitdaagt en je scherp houdt.

We hebben hiervoor een whitepaper opgesteld, laat je gegevens achter middels onderstaande knop en krijg deze volledig gratis.

Download

Op zoek naar de betere sales professional of een vraag over een vacature? Neem contact met ons op en we beantwoorden je vraag snel.