In gesprek met
Jesse van Sermondt

Sales Manager bij FlowBox

Bij FlowBox draait alles om esthetiek, mens en natuur. Sinds maart is Jesse van Sermondt als Sales Manager volop bezig om het verhaal van FlowBox op de kaart te zetten en de juiste samenwerkingen aan te gaan. We spraken hem over zijn eerste weken, de uitdagingen en hoe hij zich inzet om met FlowBox te groeien binnen de Nederlandse markt.

Kun je iets vertellen over jezelf, FlowBox en jouw rol binnen het team?

Mijn naam is Jesse van Sermondt, ik ben 28 jaar en geboren en getogen in Sneek. Vorige week heb ik de sleutels van mijn eerste huis mogen ontvangen. Drie keer raden waar.. in Sneek uiteraard! Hier ben ik heel blij mee, maar dit houdt wel in dat ik momenteel enorm druk ben met de verhuizing en mijn rol bij FlowBox.

In maart 2025 ben ik begonnen als Sales Manager Nederland bij FlowBox in Drachten. Aan mij de taak om strategisch te kijken naar samenwerkingen voor FlowBox binnen de totale markt, deze prospects in kaart te brengen en op te volgen. Vervolgens is het belangrijk om de juiste samenwerkingen aan te gaan en eerlijke marktwerking te creëren voor onze afnemers. De komende periode richt ik mij dus op het creëren van een stabiel afnemernetwerk voor FlowBox op gebied van product & materiaal.

FlowBox is een bedrijf waarbij esthetiek, mens en natuur centraal staan. We hebben een onuitputbare bron van kwalitatief resthout (thermisch gemodificeerd), dat betekent dat ons materiaal kwalitatief & circulair is. Daarnaast vinden we het super belangrijk dat iedereen binnen de regio een eerlijke kans krijgt. Bij FlowBox werken bevlogen mensen die de kans krijgen om te reïntegreren, en bovenal het plezier terug te vinden in zijn of haar werk.

Dit zijn dan ook de drie aspecten waar FlowBox zich op blijft focussen en waar de groeidoelstellingen op gebaseerd zijn. In de komende jaren willen we ons assortiment verbreden met esthetische productgroepen, nog meer impact maken op gebied van circulariteit & CO2 reductie, en willen we meer werkgelegenheid creëren binnen de regio voor mensen die tot op zekere hoogte een bepaalde afstand hebben tot de arbeidsmarkt.

Hoe heb je jouw eerste weken bij FlowBox ervaren?

In mijn eerste dagen bij FlowBox heb ik me voornamelijk gefocust op het leren kennen van de mensen. Naar mijn mening is een persoonlijke klik en wederzijdse afhankelijkheid de sleutel om met elkaar tot het beste resultaat te komen. Mijn eerste weken heb ik als erg leuk, maar ook als erg druk ervaren. Dat heeft er vooral mee te maken dat alles op dat moment nieuw is. Daarnaast vind ik over het algemeen pas rust op het moment dat iets planmatig klopt. Om die reden heb ik mij beziggehouden met doelgroepbepaling & het maken van een salesplan. Nu het planmatig klopt heb ik daar gelukkig meer rust in gevonden.

Hoe ziet een gemiddelde werkweek er voor jou uit?

Op dit moment is het belangrijk dat de naamsbekendheid van FlowBox groeit binnen de target groep. Zo probeer ik door heel Nederland afspraken in te plannen bij potentiële klanten en zoek ik interessante partijen om mee samen te werken. Daarnaast probeer ik ook zo veel mogelijk aanwezig te zijn bij bijeenkomsten m.b.t. circulair ondernemen binnen projecten of ben ik aanwezig bij beurzen zoals bijvoorbeeld Material District en Design District.

Naast het netwerken heb je natuurlijk ook te maken met het inplannen van afspraken en dus het simpelweg koud bellen naar potentiële afnemers. Daarnaast heb ik te maken met het opvolgen van al deze acties om zo tot de juiste samenwerkingen/afnemers te komen.

Naast de externe communicatie heb je natuurlijk ook te maken met interne processen die ondersteunend zijn aan sales of de kans van slagen op gebied van sales vergroten. Bij FlowBox zijn we continu bezig met het verbeteren van interne processen om zo klantgericht mogelijk te werk te kunnen gaan. Dit is een continu proces wat wekelijks besproken wordt en wat leidt tot taken welke bijdragen aan de gewenste verandering.

Wat merk je bij klanten: hoe belangrijk vinden zij duurzaamheid en hergebruik tegenwoordig?

Je merkt dat duurzaamheid en hergebruik op dit moment (op een aantal aanjagers na), vooral leeft binnen de publieke sector. Volgens de richtlijnen van de overheid moet de Nederlandse economie in 2050 volledig circulair zijn. Je merkt dus vooral dat overheidsinstellingen sturen op circulariteit waardoor de vraag naar circulaire producten gestaag groeit. Doordat de vraag naar hergebruik gecreëerd wordt door de publieke sector dient de markt te reageren. Leveranciers moeten dit in het assortiment gaan opnemen en tevens onderscheidend vermogen creëren waardoor ook het aanbod steeds groter wordt. Deze transitie groeit gestaag door tot en met 2050 en hopelijk kunnen initiatieven als ‘Het Nieuwe Normaal’ dit proces versnellen.

Tegen welke misvattingen over restmateriaal en circulaire producten loop je soms aan in klantgesprekken?

Restmateriaal heeft in de ogen van de afnemer over het algemeen een negatief imago. ‘Doe mij maar wat nieuws’ hoor ik vaak om me heen. In eerste instantie een hele logische reactie, maar ergens ook een beetje kortzichtig. Logisch omdat iedereen liever iets nieuws wil ten opzichte van iets wat oud en versleten is. Kortzichtig omdat die uitspraak aangeeft dat je je weigert te verdiepen in het volledige verhaal. Iets wat circulair is, kan net zo nieuw, hip en mooi zijn als iets wat in de massa geproduceerd wordt en op iedere hoek van de straat verkocht wordt. Naast functie en prijs zou je ook inzicht moeten krijgen in de productiecyclus om producten volledig te kunnen vergelijken. Het Nieuwe Normaal is een initiatief wat zich hiermee bezig houdt en wat we hopelijk steeds meer terug gaan zien binnen zowel nieuwbouw als renovatie projecten.

Is er een klantverhaal of samenwerking waar je trots op bent?

We zijn trots op al onze samenwerkingen, maar het meest trots zijn we tot nu toe op de samenwerking met Empatec. Zij produceren in de houtfabriek in Franeker met onze circulaire materialen. Empatec ondersteunt ons bij grotere projecten en andere afzetmarkten. Daarnaast passen zij als sociale werkplaats enorm goed bij één van onze kernwaarden. Wij zijn trots dat we met FlowBox, naast onze eigen productie, kunnen bijdragen aan de werkgelegenheid voor mensen die een bepaalde afstand hebben tot de arbeidsmarkt.

'FlowBox is een bedrijf waarbij esthetiek, mens en natuur centraal staan.'
Elk product heeft een eigen verhaal, is met de hand gemaakt en daardoor uniek.